פיתוח בר קיימא: בנייה ירוקה
נקודה ירוקה על הקו האדום - מרכז התחזוקה והתפעול של הרכבת הקלה ("הדיפו")
הרכבת הקלה נועדה להעניק לתושבי מרכז הארץ פתרון תחבורתית מתקדם – מערכת הסעת המונים שהיא מנוע לצמיחה כלכלית, חברתית ועירונית, שתשפר משמעותית את איכות החיים והסביבה.
התועלת הסביבתית של הרכבת הקלה אינה מצטמצמת רק להמרת נסיעות ברכב פרטי ובתחבורה ציבורית המונעת בדלקים מזהמים לנסיעה ברכבת הקלה המונעת בחשמל. כפרויקט שאיכות הסביבה היא יסוד מרכזי שלו, אומצו כללי הבנייה הירוקה באופן מחמיר בשלבי התכנון והבנייה של מרכז התחזוקה והתפעול שלה הרכבת. בנייה ירוקה היא אחד המרכיבים של פיתוח בר-קיימא, והיא מבוססת על התחשבות מירבית בסביבה וצמצום הפגיעה במשאבים של הדורות הבאים.
מרכז התחזוקה והתפעול של הרכבת הקלה – מה זה?
בקצה הקו האדום, בחלקה הצפוני של פתח תקווה, יוקם מסוף התחזוקה והתפעול של הרכבת הקלה. זהו השם הרשמי שלו, ויש לו גם שם לועזי קצר יותר, שמשמש אותנו בתהליך העבודה – "הדיפו" (depot). בדיפו ייפעל מערך התחזוקה של הרכבת הקלה – ניקוי הקרונות, תיקונים וטיפולים שוטפים. העבודה בדיפו תתקיים תוך הקפדה על יעילות ועל חסכון באנרגיה, ומבני הדיפו עצמם ייבנו בבנייה ירוקה.
בנייה ירוקה: יותר אור, פחות חשמל
המבנים המרכזיים של הדיפו נבנו על פי התקן הבינלאומי LEED – מנהיגות בעיצוב ארגנטי וסביבתי. המבנה המרכזי -מבנה השליטה והבקרה של הרכבת הקלה – מתוכנן כך שבמרכזו חלל המאפשר כניסת אור טבעי; החלונות והגגות משמשים לכניסת אור ולאיוורור. התוצאה – צמצום הצורך בשימוש בחשמל לתאורה ולמיזוג אוויר.
בנייה ירוקה: יותר התחשבות, פחות השפעה
במהלך תכנון הדיפו נלקחו בחשבון ההשפעות הסביבתיות השונות של המבנה, והושקעה מחשבה רבה במיזעור ההשפעות הללו, הן בעבודות ההקמה והן בתפעולו השוטף של המבנה. התוצאה – מבנה עם טביעת רגל מינימלית בכל היבטי הזיהום: הפחתה של תאורת הלילה החזקה לתאורה מינימלית; צמצום זיהום הרעש במהלך העבודות ובתפעול השוטף, ברמה נמוכה מהקריטריונים המקובלים.
בנייה ירוקה: יותר מים, פחות פסולת
יתרונותיה של הבנייה הירוקה מתבטאים גם בתחום המים והפסולת המוצקה. השימוש במים יהיה מופחת (בין היתר, בהתקנת תשתיות סניטריות חסכוניות); השפכים התעשייתיים יעברו טיפול מקדים ויגיעו לאיכות הנדרשת להזרמה למערכת הביוב העירונית.
מתקן שטיפת הקרונות – שעלול היה לזהם ולבזבז כמויות גדולות של מים – ימחזר כ-80% מתצרוכת המים שלו לשימוש חוזר במערכת השטיפה.
הפסולת המוצקה בדיפו תטופל באמצעות מיון לסוגי פסולת שונים. אריזות של חלקי החילוף ופסולת מהאזור התפעולי יועברו למתקנים ייעודיים; האשפה המשרדית והאשפה הביתית יועברו לאתר פינוי הפסולת של העיר פתח תקווה.
מרכז התחזוקה והתפעול של הרכבת הקלה תוכנן על ידי צוותי התכנון המובילים בתחום הבנייה הירוקה, בשילוב צוותים בינלאומיים. התוצאה היא מתחם נעים לעובדים ולעובדות בו, מזמין לתושבים ולמבקרים בו, ידידותי לסביבה ומתחשב בדורות הבאים.
החזון הירוק של נת"ע - נתיבי תחבורה עירוניים
החזון הירוק שמובילה נת"ע הופך את צירי התנועה – שבעבר היו מפוייחים ומזוהמים – לצירים ירוקים שמכניסים חיים לעיר, עורקים שלאורכם נטועה צמחייה והם משפרים את איכות האוויר ואת איכות החיים של התושבות והתושבים.
תוואי הרכבת הקלה של מטרופולין תל אביב נפרס מתחת לקרקע ומעליה. בקילומטרים הארוכים שנמצאים במפלס הרחוב כוללות עבודות פיתוח השטח של הרכבת הקלה שינוי משמעותי שהוא חלק מהגשמת החזון הירוק של נת"ע. הגישה הכוללת לתכנון צירי הרכבת הקלה היא שמדובר בהזדמנות חד פעמית לשינוי יסודי באופי הרחובות ולהפיכתה של התחבורה ממטרד שמפיץ זיהום אוויר וזיהום רעש – לגורם חיובי שמאפשר שיפור איכות החיים ואיכות הסביבה, לכלל הקהילות שמשתמשות ברכבת הקלה וברחובות בהם עובר תוואי הרכבת.
נטיעת עצים היא כלי משמעותי בהגשמת חזון זה של פיתוח בר קיימא. לעצים עצמם תועלות אדירות, וזאת בנוסף לתועלת שמביאה הרכבת הקלה בהפחתת הנסיעה ברכב פרטי.
הנה 10 תועלות שצומחות מהעצים שניטעים לאורך תוואי הרכבת הקלה – כנגד 10,000 עצים שניטעים במהלך העבודות על הקו האדום בלבד.
1. רחוב ירוק הוא רחוב יפה – התועלת הראשונה במעלה היא ככל הנראה העובדה הבסיסית שרחוב שנטועים לאורכו עצים הוא פשוט רחוב יפה יותר. העצים מרככים את הקווים הקשיחים של הרחוב, הופכים אותו נעים ומזמין יותר – להליכה, לרכיבה, לשיחה ולמפגש מקרי. בכך תורמים העצים לקשר בין האדם לסביבתו החברתית והעירונית.
2. יותר צל, פחות מעלות - העצים מצלים אל סביבתם, ומחקרים מראים כי הם מצליחים להפחית את החום סביבם בכ-2-5 מעלות צלזיוס(!) בימי הקיץ. בימי החורף, עצים ממתנים את השפעת הרוחות. התוצאה – רחוב שנעים יותר לצעוד (או לרכוב) בו.
3. יותר עצים, יותר הליכה – עצים יוצרים צל, ממתנים את הטמפרטורה ואת משבי הרוח, ממסכים את הרעש – ובכך הופכים רחובות נטועי עצים לאזורים שנעים ללכת בהם, לשהות בהם (ובעסקים שפועלים בהם), ובשורה התחתונה – הם יוצרים תנאים מעולים להגברת ההליכתיות.
4. ירוק זה בריאות – מחקרים בינלאומיים הוכיחו כי עצים תורמים לבריאות הפיזית והפסיכולוגית של בני האדם. כך למשל, התגלה כי דיירים המתגוררים בבניינים המוקפים בעצים יצרו קשרים הדוקים יותר עם שכניהם, דיווחו על תחושת קהילתיות חזקה יותר ועל תחושת ביטחון גדולה יותר מאשר בקרב מי שמתגוררים במבנים שאינם סמוכים לעצים.
5. רחובות ירוקים – נהגים רגועים: עצים מסייעים להפחתת המתח ולהורדת מהירות הנסיעה הממוצעת של נהגים. וכשהנהגים רגועים יותר – כולנו יכולים להיות רגועים יותר.
6. יותר עצים, פחות פשעים: באזורים עם עצים נרשמה רמת פשיעה נמוכה יותר, תועדו פחות מקרי ונדליזם, פחות השלכת אשפה בשטחים ציבוריים ואף פחות מקרי אלימות.
7. יותר עצים – פחות זיהום אוויר: לא מדובר בחדשות מרעישות, אלא בעובדה מדעית ידועה ומוכרת, אבל עדיין ראוי לחזור עליה שוב. עצים מורידים את רמת זיהום האוויר ומצמצמים את וגזי חממה על ידי קליטת פחמן דו-חמצני (CO2). הם גם משפרים את איכות מי התהום על ידי מניעת זיהומים בקרקע ויכולים למזער תופעות של סחף קרקע ובכך לצמצם את תופעת ההצפות. צמרות העצים סופגות מי גשמים ומצמצמות את כמות המים המגיעה לשטחים המרוצפים, ובכך פוחתת כמות המים שיש לנקז מהרחוב. כל אלו תורמים הן לבריאות תושבי הערים והן לחסכון באנרגיה.
8. כסף כן גדל על העצים – טוב, לא ממש גדל... אבל הודות לחסכון באנרגיה ולחסכון בעלויות הבריאות והתחזוקה - לעצים יתרון כלכלי נוסף, אשר בא לידי ביטוי בעליית ערכי הנכסים שבקרבתם.
9. עצים הם תרבות – מבחינה תרבותית וההיסטורית, המורשת הנטועה היא חלק מהמורשת המקומית. נת"ע מובילה נטיעה של עצים ארצישראלים מסורתיים לצד עצים שהובאו לארץ בתקופות שונות וסביב אירועים ותהליכים היסטוריים, כביטוי מרתק לקורותיה של הארץ.
10. עצים הם חלק מתכנון בר קיימא מקיף – עשרת אלפים העצים שניטעים על ידי נת"ע ה רק חלק מחזון מקיף של פיתוח בר קיימא. חזון שכולל גם התייחסות לעיצוב התחנות, לשימושי הקרקע בסביבה, לפעילותם של הולכי הרגל ולמוקדי העניין ברחוב. העצים הם חלק מחזון המביט על הקהילות השונות סביב הרכבת הקלה ועל האופן בו ניתן להוביל תהליך פיתוח עמוק – ולתעל אותו ליצירת סביבה מקיימת, בריאה, ירוקה ומעודדת קהילתיות – ולהתחדשות עירונית אקולוגית.
פיתוח בר קיימא: עיר נגישה, תחבורה נגישה
למה נגישות, למי מנגישים ומה מנגישים?
הרכבת הקלה מתחילה לפעול עתה ברחבי גוש דן, והיא אינה רק אמצעי תחבורה: היא אמצעי לצמצום הפערים ולקידום השיוויון. באמצעות בחינה יסודית של הצרכים והליך תכנון מעמיק וקשוב, הרכבת הקלה יוצרת סטנדרט חדש של נגישות, של הכללה ושל כבוד הדדי לקבוצות אוכלוסייה שונות ולאנשים עם מוגבלויות. נגישות שמתבטאת בסביבה הפיזית – ולא רק בה – וסטנדרט חדש שיקרין על כלל המרחב הציבורי בישראל.
בשורות הבאות נענה על שלוש שאלות מרכזיות בנושא ההנגשה: למה נגישות, למי מנגישים, ומה מנגישים.
למה נגישות? כי נגישות היא המפתח לשוויון ולכבוד
עבורנו, נגישות לסביבה פיזית וחברתית חיונית להכללה שוויונית ומכבדת של אנשים בעלי מוגבלויות בחברה.
עיר נגישה היא חלק מגישה מקיפה של נגישות ובטיחות – שני תנאים שמגבירים את חופש התנועה של כולנו. ובמטרופולין מודרנית, חופש תנועה מאפשר לכל אחת ולכל אחד למצות את היכולות שלו: ללמוד, לעבוד, לבקר, לצרוך תרבות, להשתמש בשירותים רפואיים ועוד.
יצירת סביבה עירונית נגישה דורשת הבנה של הצרכים ושל המגבלות – ותרגום שלהם לשורה ארוכה ויצירתית של פתרונות בתחום העיצוב, האדריכלות והבנייה. זה בדיוק המהלך שנת"ע מובילה.
למי מנגישים?
פרק הנגישות בחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות קובע שכל המקומות והשירותים הציבוריים יהיו נגישים לאנשים בעלי מוגבלויות, ומציין מספר סוגים של מוגבלויות כאלה.
- מגבלה גופנית – אדם שמוגבל בביצוע פעולות גופניות מסוימות, למשל מגבלה בהליכה על הרגליים או חוסר יכולת ללכת;
- מגבלה חושית – אדם שאחד (או יותר) מחושיו פועלים באופן חלקי או לא פועלים כלל, למשל – עיוורון או חרשות.
- מגבלה הכרתית - רגשית או התפתחותית. מגבלות כאלה יכולות להיות קבועות או זמניות – למשל במקרה של התאוששות מפציעה או מהליך רפואי.
בנוסף לקביעות החוק והתקנות שהותקנו מכוחו, נעשה שימוש בתקן הישראלי IS 1918 לנגישות. בתהליך התכנון נלקחו בחשבון קבוצות נוספות של משתמשים שיש להתאים לצרכיהם את המרחב הציבורי, כלומר את התחנות ואת הציוד הנייד (הקרונות):
הורה עם תינוק בעגלה, קשישה עם מזוודות, נכה בכיסא גלגלים, צעיר עם מגבלת שמיעה, סטודנטית הנעזרת בכלב נחייה – כולם. כל נוסעת או נוסע שיש להם מוגבלותו פיזית או מוגבלות חושית, לכל אחת ואחד מהם נציע גישה נוחה ומהירה ככל הניתן לרשת הקווים של הרכבת הקלה.
מה מנגישים?
כשאנו מדברים על נגישות, רובנו חושבים מיד על מעברים רחבים דיים למעבר כיסא גלגלים, על מעליות במקביל לדרגנועים ועל הקצאת מקומות לאנשים עם מוגבלות.
למעשה, הנגשה של מערכת הרכבת הקלה היא מהלך מקיף ועמוק שאינה מתרכזת רק במגבלות תנועה אלא בכלל המגבלות והאתגרים.
ההנגשה נעשית לאורך מספר צירים:
- הציר הפיזי – תכנון התשתית הפיזית של האלמנטים הבנויים (תחנות) ושל הרכיבים הניידים (קרונות הרכבת), ושל נקודות ההשקה והמעבר;
- הציר השירותי – הבטחת הזמינות של השירות לאנשים עם מגבלות – קבלת מידע, רכישת כרטיסים ותיקוף שלהם, בטיחות הנוסעים והתמודדות במצבי קיצון.
ההנגשה נעשית, עד כמה שניתן, באופן שהתשתית הפיזית והשירותית תתאים לכלל הנוסעות והנוסעים – ללא יצירת הפרדה בין אנשים עם מוגבלות לשאר הנוסעים.
איך מנגישים? בתחנה, בקרון ובשירות
יצירת סביבה נגישה ברכבת הקלה היא משימה שמתבטאת בכל נקודות הממשק של הנוסעות והנוסעים. התחנות וסביבתן, הרציפים, הקרונות, מערכות הכירטוס, מערכות הכריזה – בכל נקודת ממשק כזו הושקעו מחשבה ותכנון.
בשורות הבאות נפרט כיצד מערכת הרכבת הקלה תהיה מערכת התשתית הראשונה בישראל שתהיה נגישה לחלוטין כבר מהיום הראשון לפעילותה.
תחנות נגישות הן תחנות בטוחות ונוחות להתמצאות
תחנת רכבת נגישה היא תחנה המספקת סביבה מתאימה לאנשים עם מגבלות מסוגים שונים, זמניות או קבועות. בתחנה כזו מתאפשר מסלול מתמשך ונגיש מרחוב אל כל רציפי התחנות.
הכלים שמשמשים אותנו ליצירת תחנה נגישה כוללים, בין היתר:
- מעברי חציה להולכי רגל שמזוהים באמצעות סימון מיוחד על המדרכות
- משטחים משופעים מאפשרים מעבר ללא מדרגות (ככל הניתן)
- סימון ברור של שערי הכניסה והיציאה, בצבעים בולטים
- סימון ברור של המתקנים בכל רחבי התחנה, בדגש על אזור הרציפים
- מקומות המתנה ייעודיים באזור מקורה, לאנשים הנעים בעזרת כיסאות גלגלים
- נגישות מלאה ומקיפה כוללת היערכות בטיחותית שתגן על כלל הנוסעים, בכל מצב חירום אפשרי שעלול להתרחש.
רציף נגיש הוא רציף פשוט וצפוי
רציפי התחנות שלה רכבת הקלה ייבנו באופן פשוט ככל האפשר, וכן באופן עקבי, כלומר, תוך יצירת מתווה אחיד ככל הניתן. זאת כדי להקל על ההתמצאות בהן, גם למי שיש לו מוגבלויות חושיות או פיזיות, הרציפים מתוכננים להיות בעלי המספר הקטן ביותר האפשרי של פניות ומכשולים, כדי להקל על הניווט. הריהוט ברציפים יהיה ממוקם בקו ישר ובכך יאפשר תנועה בטוחה עבור אנשים עם מוגבלויות.
בנוסף, פיזור המושבים על הרציף השונים יהיו בהתאם לתקנות הרלוונטיות.
- דוכני המודיעין והשירות יהיו נגישים לאדם בכיסא גלגלים על פי התקנות הרלוונטיות.
- דוכנים אלה יהיו מאוישים בכל אזור בו מתבצעת בקרת דמי נסיעה;
- הדוכנים יותאמו לשימושם של בני אדם עם ליקויי שמיעה ויהיו מצוידים במערכת האזנת עזר שתכלול מיקרופון לשימוש נותן השירות, רמקול חיצוני הפונה אל הנוסע; מעגל אודיו של מכשיר שמיעה ומגבר לוויסות הקול.
- התאורה בדוכני המודיעין ובדוכני השירות תהיה מוצבת כך שתאיר את פני נותן השירות, ולא תסנוור את מקבל השירות. בדוכן שירות מאויש עם מחיצה שקופה, ייעשה שימוש בחומר מונע סנוור.
קרונות נגישים הם קרונות ללא מכשולים
קרונות הרכבת הקלה כוללים אמצעים לנגישות קלה עבור אנשים עם סוגים שונים של מוגבלות. תכנון הקרונות מאפשר לנוע בחופשיות בעלייה לקרון ובירידה ממנו, וכן בקרון עצמו, כולל במתגים המשמשים לפתיחת דלתות הקרון ובנקודות התיקוף של הכרטיסים.
בקרונות יהיה אפשר לקבל מידע חזותי ושמיעתי, ויוגדרו מושבים שמורים עבור אנשים עם נכויות שונות בהתאם לתקנות הרלוונטיות.
מידע נגיש שזורם אל הנוסע
המידע הניתן לציבור על זמני ההגעה והיציאה של הרכבת הקלה ועל היעד שלה, עדכונים על לוחות הזמנים ועל שינויים – מועברים גם באמצעות אמצעי תצוגה (מסכים בתחנות ובקרונות) וגם באמצעים קוליים (כריזה).
סביבה מונגשת
נגישות לכל החושים: 10 דברים מעניינים על נגישות ברכבת הקלה
- כריזה – לאוזניים וגם לעיניים: מערכת הכריזה הציבורית בתחנות הרכבת הקלה יהיו הן שמיעתיות וגם חזותיות.
- זיהוי מכשולים – אזהרה חזותית תוך שימוש בצבעים ניגודיים לסביבה תהיה סביב מכשולים אפשריים.
- שקוף שזה זכוכית - לוחות זכוכית יסומנו באופן בטיחותי למניעת תאונות.
- תמיכה משני הצדדים - למדרגות יהיו מעקות צד; פסי אזהרה יסמנו את המדרגה הראשונה ואת המדרגה האחרונה, וכן תצויין כל מדרגה.
- תאורה נכונה – התאורה תהיה אחידה, ולא תאיר באופן ישיר ומסנוור את עיני הנוסעות והנוסעים.
- כרטיסים נגישים – השילוט, מתקני הכרטוס ושערי הכניסה יותאמו לכלל המשתמשים – בכל גובה, עם כל מוגבלות.
- זהירות, מדרגות! בשני הקצוות של המדרגות הנעות ושל מסועי הנוסעים יוצבו אותות אזהרה (בראש המדרגות ובתחתיתן). במסועי הנוסעים יותקנו – מסביב למסוע - משטחים בצבעים מנוגדים.
- צבעים מדברים – שינויים במפלס ההליכה יצוינו ברצועה בצבע מנוגד למשטחים שבסביבתם.
- כרטיסים בגובה העיניים - לפחות אחד מהציודים והמתקנים מכל סוג, כולל קניית כרטיסים, יהיו נגישים לנוסע בכיסא גלגלים לפי התקנות הרלוונטיות.
השירותים בתחנות יונגשו לבעלי נכויות על פי התקנות הרלוונטיות.