Light Rail Operation and Maintenance Center | NTA

Interested in Updates

Interested in Updates?

Join the NTA mailing list

Home » Projects » Light Rail Operation and Maintenance Center

Light Rail Operation and Maintenance Center

Chief Designer: Amir Mann – Ami Shinar Architects and City Planners

In northern Petah Tikva, between the Yarkon River and Em Hamoshavot Road, a light rail maintenance and operation center will be built. The compound will be connected to the network of LTR lines, through a dedicated track. The objective of the project is the construction of a modern center for maintenance and parking of the rail cars. The compound will be constructed based on principles of: sustainable development, economic, and social, and environmental principles, with the objective of providing the trains with functional service at the highest levels, on the one hand through the construction of an efficient operational center, and on the other hand by creating buildings that are friendly to the environment and those who work in them, with a great emphasis on safety for workers and visitors for the next generation.

NTA has selected "Solel Bone" LTD as the company which will construct the the maintenance center.

In August 2014 the work constructions for the Depot portal has began and will last 4 years.

In light of the decision of the Transportation Ministry to add a passenger station to the Red Line, which should be adjacent to the Israel Railways station Kiryat Aryeh and adjacent to the depot, NTA has begun the planning for the station and the track connections to it.

Chief Designer: Amir Mann – Ami Shinar Architects and City Planners

Green Train – Friendly to people and the environment

  • Latest requirements, with the latest green construction technologies, in accordance with the strict international standard LEED, will be implemented in construction of the depot center.
  • Minimization of the environmental impact will be maintained even during the construction.
  • The new site will be accessible to public transportation and to those arriving by bicycle.

Air Monitoring

  • Prevention of “heat islands” will be achieved thanks to wise design of buildings, infrastructure, and flora,
  • The design will prevent from the outset “light pollution” resulting from strong nighttime lighting.
  • The noise levels will be lower than required parameters.
  • Painting in the compound will be performed in a sealed chamber that will enable painting of an entire rail car.

Preservation of Groundwater

  • Rain and water that will reach the ground within depot territory will be collected to a drainage system to prevent penetration into groundwater.
  • Drainage collection lines, which will be connected to the drainage carrier that crosses the area from south to north, will collect the rainwater and runoffs.
  • The flooring of the operations yards will be impervious to penetration, and will be drained into the collection system.
  • Pre-sewage treatment facilities will be designed in a manner that will not allow penetration of rainwater or run off into them.

Chief Designer: Amir Mann – Ami Shinar Architects and City Planners

Waste Treatment

  • Office and residential waste will be transferred to the residential waste dump of Petah Tikva.
  • Replacement part boxes and metal waste from the operations zone will be stored in dedicated facilities.
  • Residential sewage will be channeled into the municipal system.
  • Industrial sewage will undergo preliminary treatment until it reaches the quality required for channeling into the municipal sewage system.
  • The preliminary treatment will be based on facilities for oil separation, sedimentation, and separation of suspended solids.
  • The rinsing facility will recycle approximately 80% of wastewater.
  • New residential buildings will be able to be constructed from a distance of 200 m and more.

A Green Building

The control center for the depot will be operated out of a “green building” that will serve as an administration building. This building will be constructed in accordance with green construction principles, and in line with the international LEED standard. The building will be constructed around an atrium – a designed space that will allow for entry of natural light, and thus reduce during the day the need for use of electricity. The building’s windows will exploit sunlight, and ventilation of the building will be accomplished through both passive and active means, and the electrical system will be administered through a control system, and use renewable energies.

Chief Designer: Amir Mann – Ami Shinar Architects and City Planners

During the Construction Period

Great attention, including mandatory plans and comprehensive tests, has been dedicated to the preparation of a detailed plan for reduction of environmental impact during the period of construction. The location of the depot in accordance with defined benchmarks was set at a great distance from the nearest residential neighborhood, which would allow work around the clock. During the construction period, no noise whatsoever is expected to be heard in the residential buildings.

We are here for you
Dial *4575 or