הרכבת הקלה
הרכבת הקלה של מטרופולין תל אביב, הדנקל, היא כלי התחבורה הנוח, המהיר, היעיל והמדויק ביותר בגוש דן. הצטרפו למהפכת התחבורה
אודות הרכבת הקלה
דנקל - הרכבת הקלה של גוש דן, מהווה את התחלת המהפכה התחבורתית בישראל. אנו בחברת נת"ע בונים שלושה קווי רכבת קלה שירשתו את מטרופולין תל אביב לאורכה ולרוחבה ויאפשרו חיבור מהיר, נעים, מדויק ונוח בין מיליוני ישראלים
-
3קווים
-
14רשויות
-
90ק"מ
-
139תחנות
-
228 מיליוןנסיעות בשנה
קווי הרכבת הקלה
-
הקו האדום
הקו האדום של הדנקל מהווה את עמוד השדרה של המערכת להסעת המונים במטרופולין תל אביב. הוא עובר בכמה מן האזורים העמוסים ביותר בגוש דן ומשרת אוכלוסיות רבות ומגוונות
עוד על הקו האדום -
הקו הירוק
הקו הירוק של הדנקל מחבר את המטרופולין מחולון וראשון לציון בדרום ועד הרצליה בצפון דרך העיר תל אביב, נותן מענה לפיתוח עתידי לאורך החוף הצפוני ומאפשר נגישות למוקדי תעסוקה ופנאי רבים
עוד על הקו הירוק -
הקו הסגול
הקו הסגול של הדנקל מחבר את החלקים המזרחיים של גוש דן דרך רמת גן וגבעתיים ועד למרכז תל אביב. הוא מאפשר נגישות למרכזי תעסוקה, לימודים ופנאי וחיבורים עם רכבת ישראל וקווי הרק"ל הנוספים
עוד על הקו הסגול
מה קורה בעיר שלי
הרכבת הקלה מחברת בין הערים השונות בגוש דן ומאפשרת לכל אחד מאיתנו להרגיש בבית וגם להיות הכי קרובים לכל מקום. היכנסו לעיר שלכם כדי להכיר מקרוב את הפרויקטים, העבודות והתחנות שיהיו חלק מהחיים של כולנו
ממה מורכבת הרכבת?
דנקל - הרכבת הקלה של גוש דן, מכילה שני קרונות מחוברים, באורך כולל של 70 מ', וברוחב של 2.65 מ'. רכבת כזו מכילה בנינוחות כ-450 נוסעים, כאשר חלק מהמרחב מוקדש למושבים קבועים, וחלקו מאפשר עמידה נוחה עם ידיות אחיזה רבות, לצד מושבים מתקפלים. הקרונות נגישים לכסאות גלגלים ולעגלות ילדים, ובנוסף אפשר למצוא בהם תאורת לד מתקדמת, רשת Wi-Fi ומסכי מידע.
לרכבת יש חרטום מעוגל ומודרני. היא מצוידת במנגנון מורכב של בולמי זעזועים אנכיים ואופקיים – המותאם גם לנסיעה במנהרות, כדי לאפשר נסיעה מהירה חלקה ושקטה. הנסיעה במנהרות מחייבת גם תקני בטיחות מחמירים: בקרונות מותקנות מצלמות אבטחה שמשדרות כל העת גם לתא הנהג וגם למרכז הבקרה של הרכבת. בנוסף, לנוסעים תהיה אפשרות לתקשר בעת חירום עם הנהג ועם מרכז הבקרה באמצעות מערכת אינטרקום דיגיטלית המותקנת בכל קרון.
רכבת חשמלית
הרכבת הקלה היא חשמלית, ואין לה קטר נפרד. יש לה שמונה מנועים שמותקנים בקרונות, והיא ניזונה מחשמל דרך כבל עילי לאורך תוואי נסיעתה. זה אחד היתרונות הגדולים של רכבת קלה – שאינה מזהמת את הסביבה. ויש עוד יתרון חשוב: הרכבת לא רק צורכת חשמל, אלא גם מייצרת אותו! כאשר הרכבת בולמת, או נוסעת בירידה, היא מייצרת למעשה אנרגיה שמוחזרת למערכת החשמלית. באופן זה, הרכבת מייצרת בעצמה כ-15 אחוזים מהאנרגיה הנחוצה לה.
נהג אוטומטי
רכבות הן כלי התחבורה היחיד שאין בו הגה. מאחר שהן נוסעות על מסילה, אין בו צורך. במקום הגה, לנהג הרכבת יש "סטיק" לשליטה במהירות – וגם הוא ניתן לשימוש במפלס הקרקע בלבד. כאשר הרכבת נוסעת במנהרה (שבה היא לא צריכה להשתלב בתנועת כלי רכב), גם המהירות היא אוטומטית ומושגת באמצעות שליטה מרחוק, באופן דומה לזה של רכבות מטרו. כאשר הרכבת נוסעת במפלס הקרקע, היא מתואמת עם מערכת הרמזורים ומקבלת העדפה בצמתים על מנת לקצר את זמן הנסיעה.
ארגז החול של הרכבת
החיכוך בין גלגלי הרכבת למסילה נמוך בהרבה מחיכוך של צמיג בכביש. זה מאפשר לה תנועה חלקה וקלה על הפסים מצד אחד, אבל זה גם אומר שקשה לה יותר לבלום. לשם כך מצוידות הרכבות במיכלי חול המובנים בקרונות. בעת בלימה, מוזרק החול לפני הגלגלים, על מנת לייצר את החיכוך הנדרש לצורך עצירה.
הרכבת הקלה - שאלות ותשובות
הקו האדום – יצא לביצוע בשנת 2015, יופעל בשנת 2023.
הקו הסגול – יצא לביצוע בשנת 2018, יופעל בשנת 2026.
הקו הירוק – יצא לביצוע בשנת 2018, יופעל בשנת 2028.
במפלס העילי 500 מטרים בין תחנה לתחנה, ובמפלס התת קרקעי כקילומטר בין תחנה לתחנה.
במסגרת תכנית הרק"ל ניתנת תשומת לב רבה לפיתוח הנופי לרבות שימור עצים. כריתת עצים מתבצעת רק במקומות החיוניים לטובת מעבר הרכבת ומיקום התחנות ומאושרת ע"י אגרונום. בסיום העבודות יינטעו עצים חדשים כדי לשמר את רצף הצמרות.
הרכבת מותאמת ומונגשת לנכים - הרכבת בתחנות שבמפלס הרחוב היא בקו האפס ולכן הגישה אליה מונגשת לעגלות וכסאות גלגלים. הגישה לרכבות בתחנות התת קרקעיות מתבצעת ע"י מעליות ודרגנועים וגם בהן הרכבת תעצור באותו מפלס של הנוסעים, לעלייה בטוחה וקלה גם לעגלות וכסאות גלגלים ללא מדרגות או מעלון.
ברכבת עצמה ישנן נקודות עגינה לכיסאות גלגלים. עוצמת התאורה וגודל הכיתוב בשלטים מותאם לבעלי מוגבלויות.
דלתות הקרונות של הרכבת הקלה אינן נסגרות באופן אוטומטי, אלא על ידי נהג הרכבת. על מנת לבדוק שאין סכנה בסגירת הדלתות, מותקנות מצלמות לשימוש הנהג בטרם סגירתן. כמו כן, סגירת הדלתות תלווה באור מהבהב ובצפצוף שיושמע, על מנת לוודא נגישות מלאה עבור כל הנוסעים.
מתחת לקרקע הנהיגה ברכבת הקלה מתבצעת ע"י נהג אוטומטי. כאשר הרכבת נוסעת בגובה הרחוב ועוברת במקומות בהם קיימת תנועה של כלי רכב והולכי רגל, היא נהוגה בידי נהג אנושי.
במנהרות התת קרקעיות המהירות היא עד 70 קמ"ש, ובגובה הרחוב עד 30 קמ"ש.
כל רכבת מכילה שני קרונות. בכל קרון יכולים להיכנס כ-225 אנשים, וביחד - כ-450 איש ברכבת.
הדנקל פועלת בהתאם לשעות הפעילות של התחבורה הציבורית כפי שנקבע על ידי החלטות הממשלה והכנסת.
- בקו אדום – כל 3 וחצי דקות בשעות העומס
- בקו סגול ובקו הירוק – בין 3 ל-4 דקות בשעות העומס
- בקו האדום: בתחנת קריית אריה בפ"ת, ובתחנות סבידור מרכז והשלום בת"א.
- בקו הסגול: בתחנות סבידור מרכז וההגנה בתל אביב.
- נקודות המפגש בין הקווים סגול וירוק - באבן גבירול/ארלוזורוב ושדרות הר ציון/לוינסקי
- נקודות המפגש בין הקווים סגול ואדום - רכבת סבידור מרכז ואלנבי/יהודה הלוי
- נקודת המפגש בין הקווים ירוק ואדום - תחנת קרליבך
בתחנות התת קרקעיות ישנו חדר פיצוץ, לשימוש משטרת ישראל במקרים של חפצים חשודים. בנוסף, בכל 250 מטרים במנהרות ישנה יציאת חירום, ומעבר בין המנהרות למקרה שיש צורך במילוט.
בנוסף, התחנות התת קרקעיות משמשות כמקלט אב"כ. כל תחנה משמשת כקופסה, כאשר במקרה חירום ישנן דלתות הדף המבודדות את התחנה מן המנהרות וכך ניתן להפריד בין שני החלקים.
מבחינה בטיחותית וביטחונית, כאשר יש אירוע מסוים באחת המנהרות או ברכבת עצמה, ישנם פתחי מילוט למנהרה השנייה וכך אפשר להימלט מאירוע כמו אירוע פח"ע, שריפה ועוד.
שבילי האופניים לאורך התוואי הם באחריות העיריות השונות. בתל אביב ישנו שביל אופניים מוסדר לאורך שדרות ירושלים, בפארק המסילה וברחוב יהודה הלוי.
בתל אביב קיים בנוסף פרויקט משלים של העירייה לפיתוח נופי ויהיו שבילי אופניים ברחובות נוספים סביב התחנות.
לא, הרכבת פועלת על חשמל ולכן אינה מרעישה, למעט הכריזה של הרכבת בהגעה לתחנה.
לכל תחנה תת קרקעית צבע שונה, על מנת לאפשר התמצאות ויזואלית נוחה. בנוסף, ברחבי התחנה מפוזרים שלטים רבים המורים על כיווני הנסיעה והתחנות בקו. זאת לצד כריזה ושלטי מודיעין אודות שעות הגעת הרכבת.