מידע כללי
הקו האדום של הדנקל הוא "עמוד השדרה" של המערכת להסעת המונים במטרופולין תל אביב. הוא עובר באזורים העמוסים ביותר במטרופולין ומשרת כ-70 מיליון נוסעים בשנה.
בקו האדום הרכבת הקלה יוצאת מהתחנה המרכזית בפתח-תקווה, דרך בית החולים בלינסון, לאורך רחוב ז'בוטינסקי בבני ברק וברמת גן. הקו ממשיך סמוך לתחנת סבידור מרכז של רכבת ישראל, עובר בדרך בגין וליד מרכז עזריאלי, משם ממשיך לדרום הקריה, נווה צדק, שדרות ירושלים ביפו, ומסתיים בדרום העיר בת-ים.
אורך הקו 24 ק"מ, מהם 12 ק"מ במנהרה מתחת לפני הקרקע, מפורטל אליפלט שבנווה צדק בתל אביב ועד לפורטל שנקר בפתח תקווה הסמוך למחלף גהה.
הקו האדום כולל 34 תחנות, אשר 24 מהן במפלס הקרקע ו-10 תת-קרקעיות. המרחק בין התחנות הקרקעיות הוא כ-500 מטרים. המרחק בין התחנות התת-קרקעיות הוא כקילומטר אחד.
במפלס התת-קרקעי הרכבת היא בעלת זכות דרך בלעדית במנהרה (ללא כלי רכב והולכי רגל חוצים). במפלס הקרקע הרכבת נעה על מסילה בלעדית וזוכה לקדימות במעברי צמתים, בכדי לאפשר רציפות בנסיעה ככל הניתן ודיוק מרבי.
מרכז הבקרה התפעולי (OCC) של הקו האדום
מרכז הבקרה התפעולי (OCC - Operation Control Center) של הקו האדום, הוא 'מרכז העצבים' של מערך התפעול של מערכת הסעת ההמונים. המוקד ממוקם במרכז התפעול והתחזוקה של הקו האדום בקרhית אריה (הדיפו) וכולל שלושה מוקדי משנה:
חדר הבקרה לתפעול (OCR) מרכז את כל הפונקציות התפעוליות הקשורות לתפעול הרכבת ולבטיחותה. החדר כולל ארבעה עמדות עבודה פונקציונאליות לניהול תנועה, ניהול אנרגיה, מבנה ובטיחות אש, ניהול מערכות מידע לנוסע ועמדת מנהל חדר הבקרה. עמדות העבודה מאפשרות למפעילים השונים בחדר הבקרה, בקרה שוטפת על פעילות הקו האדום, מימוש ההפעלה הבטיחותית שלה, הפעלת מערכות בקרה ותפעול שונות, עמידה בלוחות הזמנים ויעדי השירות ומענה לאירועי חירום תפעוליים ובטיחותיים.
מוקד הבקרה הביטחוני (SOC) כולל עמדות עבודה של מפעילי מערכת שליטה ובקרה לניהול הביטחון. המוקד מסייע למערך האבטחה החמוש בקו האדום בביצוע משימותיו בשגרה וחירום. בנוסף הוא אחראי על ניטור התרעות ממספר רב של מצלמות אבטחה, מערכות בקרת כניסה, פריצה והגנה היקפית, הממוקמות בתשתיות הקו-האדום ומאפשרות שמירה על נכסיו.
מוקד בקרת הרמזורים (TLC) כולל עמדות בקרה לשליטה על מערכת הרמזורים, המותקנים בתוואי העילי המזרחי והדרומי של הקו האדום. עמדות העבודה של מפעילי המוקד ומנהל המשמרת כוללת מערכת בקרה לתעדוף תנועת הרכבת הקלה בצמתים ומצלמות בקרה, על מנת לעמוד בלוחות הזמנים ויעדי השירות של מערכת הסעת ההמונים.
נוסף על מוקדים אלו, קיימים בקו האדום מוקדי בקרה נוספים, דוגמת 'מוקד בקרת הרשתות' (NOC), המשמש לניטור רשתות תקשורת קוויות ואלחוטיות, 'מוקד מבצעי סייבר' (CSOC), המשמש לאיתור ומניעה של התקפות סייבר על מערכות הרק"ל בכלל ומערכות התפעול הקריטיות, דוגמת איתות בפרט, מוקד בקרה לדיפו (DCC) המשמש לניהול התפעול במרכז התפעול והתחזוקה, מוקד בקרת תחזוקה (MCD) לניהול פעולות התחזוקה בשגרה וחירום וחדר מצב (Crisis Room) המשמש את מפעיל הקו האדום, המתחזקים, נת"ע, מ"י ויתר גופי החירום וההצלה בעת אירוע משבר או אסון.
מנהרות הקו האדום
מה אורך המקטע התת קרקעי של הקו האדום, כיצד נכרו המנהרות שלו ואיך גולדה מאיר קשורה לכל זה? היכנסו לקישור כדי לקרוא
עשרה דברים שאולי לא ידעתם על הדנקל
כמה אוטובוסים נכנסים ברכבת? איך הרכבת נוסעת, ואיך היא עוצרת? לנו יש תשובות לכל השאלות
השלוחה הדרומית של הקו האדום
נת"ע מתכננת את השלוחה הדרומית של הקו האדום בראשון לציון. הארכת הקו האדום לכיוון דרום תוסיף את ראשון לציון לערים לאורך הקו האדום ותחזק את הקישוריות ע"י תוספת ממשק בצומת משה דיין, בין רכבת ישראל, הקו הירוק וה-ART העתידי. בהארכה מתוכננות ארבע תחנות במפלס הרחוב, בפינות הרחובות מנחם בגין, כורש, רחבעם זאבי ושמעון ישראלי.