המטרו
שלושת קווי המטרו ירחיבו וישלימו את מערכת הסעת ההמונים במרכז ישראל, מאזור השרון דרך מרכז המטרופולין ועד לשפלה. המטרו - מהפכת התחבורה הבאה
אודות המטרו
פרויקט המטרו הוא פרויקט התשתית הגדול ביותר המקודם כיום במדינת ישראל. הפרויקט מהווה נדבך נוסף במערך התחבורתי האדיר הנבנה כיום ברחבי מטרופולין תל אביב ובסיומו תהיה בגוש דן תשתית תחבורה ציבורית מתקדמת, בטוחה וירוקה – הצופה את פני העתיד התחבורתי של ישראל. מערכת הסעת ההמונים המתוכננת תתרום להקלה משמעותית בכניסה לערי גוש דן וביציאה מהן אל מרכזי התעסוקה הגדולים בארץ. הפרויקט מקודם ומתוכנן על ידי חברת נת״ע.
-
3קווים
-
109תחנות
-
150קילומטר
קווי המטרו
-
קו M1
קו המטרו M1 עובר בציר צפון-דרום ומחבר את הערים הצפוניות והדרומיות במטרופולין למרכז העיר תל אביב. אורכו של הקו הוא 85 ק"מ והוא צפוי צפוי לשרת 14 רשויות מקומיות ולכלול 62 תחנות לאורכו
קו M1 -
קו M2
קו המטרו M2 עובר בציר מזרח מערב ומחבר את ערי הטבעת התיכונה והפנימית למרכז המטרופולין. אורכו של הקו 26 ק"מ והוא צפוי לשרת 9 רשויות מקומיות ולכלול 22 תחנות לאורכו
קו M2 -
קו M3
קו מטרו M3 הינו קו חצי טבעתי היוצר רשת היקפית באורך כולל של כ-39 ק”מ. הקו משרת את הטבעת התיכונה של המטרופולין. הקו צפוי לשרת 11 רשויות מקומיות ולאורכו ייבנו 25 תחנות
קו M3
מה קורה בעיר שלי
העבודות על פרויקט המטרו יתחילו בקרוב בכל ערי המרכז. כמו בפרויקט הרכבת הקלה, גם כאן אנחנו מחויבים לציבור הרחב וקשובים לכל בעיה וצורך. היכנסו לעיר שלכם כדי להכיר מקרוב את הפרויקטים, העבודות והתחנות שיהיו חלק מהחיים של כולנו
מתח"מים - מרכזי תחבורה משולבים
לאורך קווי המטרו המתוכננים עתידים להצטלב אמצעי תחבורה ציבורית שונים, בהם המטרו, הרכבת הקלה, רכבת ישראל והאוטובוסים. בצמתים אלו יפותחו מרכזי תחבורה משולבים (מתח"מים), המאפשרים נגישות מועצמת למרחב האורבני.
שבעת המתח"מים שיוקמו:
- גלילות
- ארלוזורוב
- השלום
- ההגנה
- צומת חולון
- יוספטל חולון
- כפר גנים
תוכניות קווי המטרו
לצפייה בתוכניות קווי המטרו לחצו כאן
שיתוף והסברה
במהלך חודש יולי 2020 שידרה חברת נת״ע את ״חדשות המטרו״ – מגזין מצולם ושידור חי עם צוותי התכנון.
המגזין התייחס לכל אחת מ-24 הרשויות בהן עובר תוואי המטרו. בחרו במשדר הרלוונטי.
המטרו - שאלות ותשובות
ניתן לצפות בתוואי קווי המטרו ביחס לנכסים השונים, במערכת חצב של משרד התחבורה בלחיצה כאן
נשמח לענות על כל שאלה במוקד נת"ע – 4575*
פרויקט המטרו הוא פרויקט תשתיות התחבורה הגדול ביותר המקודם כיום במדינת ישראל. הפרויקט הינו נדבך נוסף במערך התחבורתי המתוכנן כיום ברחבי מטרופולין תל אביב. תכלית הפרויקט: יצירת תשתית מתקדמת להסעת המונים המשתלבת עם אמצעי תחבורה נוספים ברחבי מטרופולין גוש דן.
פרויקט המטרו כולל מנהרות תת־קרקעיות שבהן יסעו 3 קווים, אשר יעברו ב-24 רשויות מקומיות לאורך 150 ק"מ ודרך 109 תחנות.
על פי התחזיות, בפרויקט המטרו ייסעו מדי יום כ-2 מיליון נוסעים ויבוצעו כ-450 מיליון נסיעות בשנה.
קידום התוכניות ואישורן הסטטוטורי יאפשר זמינות לביצוע הקמת כל הקווים, בהתאם לחוק התכנון והבנייה.
עם זאת, לנוכח מורכבות הפרויקט והיקפו העצום, הוא ייבנה בצורה הדרגתית.
קביעת שלבי ההקמה נעשית בימים אלה. יש להניח שהמקטעים בעלי הביקוש הגבוה ביותר יקבלו קדימות בהקמה ובהפעלה.
שלוש המערכות מיועדות להסעת המונים אך הן נבדלות זו מזו באופי הנסיעה ובשירות שהן נותנות.
הרכבת מיועדת לתת שירות ברמה הארצית ולחבר בין אזורים רחוקים לערי המרכז. הרכבת מאופיינת במהירות נסיעה גבוהה ובמספר תחנות מצומצם.
המטרו מיועד לתת שירות בתוך המטרופולין ולחבר בין ערי הלוויין למרכז המטרופולין. הוא מאופיין במהירות נסיעה בינונית (כ-40 קמ"ש בממוצע) ובתחנות רבות הממוקמות בצפיפות יחסית (כל 2-1 ק"מ).
הרכבת הקלה (דנקל) מיועדת לתת שירות בטבעת הפנימית של המטרופולין בנסיעות קצרות יחסית. היא מאופיינת במהירות נסיעה נמוכה (כ-20 קמ"ש בממוצע) ובתחנות רבות הסמוכות זו לזו (כל 500 מטרים בממוצע).
תחנות המטרו מתוכננות לאפשר מעבר בין אמצעי התחבורה השונים, לכדי יצירת רשת תחבורה ציבורית כלל-מטרופולינית. במסגרת תהליך התכנון נבחנה הקישוריות בין מערכות התחבורה הציבורית השונות, כדי שהמעבר ביניהן יהיה יעיל ונוח ככל האפשר. בימים אלה מפרסמת נת"ע מכרז לתכנון מתח"מים – תחנות מרכזיות ראשיות, המהוות נקודת קישור לכלל המערכות.
המערכת כולה נבחנה על פי מודל ביקושים, שבחן מהו התוואי המיטבי המשרת את הנוסע. המודל התייחס לכלל הפיתוח לאורך התוואי ברמה המקומית, המטרופולינית והארצית, ובכלל זה: מוקדי תעסוקה, פיתוח, מסחר, מרכזים רפואיים, מרכזים אקדמיים ועוד. בנוסף, ניתן דגש על מוקדי הקישור לשאר מערכות התחבורה הציבורית במרחב, וזאת במטרה לייצר נגישות, ניידות וקישוריות מיטבית עבור כלל באי המטרופולין ולאפשר שירות מיטבי לנוסעים.
ככלל, תוואי קווי המטרו עובר, ככל האפשר, תחת רצועות דרך מאושרות – כלומר: כבישים ודרכים. עקב שיקולים הנדסיים ובשל השאיפה למקם תחנות שיעניקו שירות מיטבי, נוצר לעיתים אילוץ המחייב מעבר מתחת לשימושי קרקע אחרים (שאינם דרך).
תכנון קווי המטרו מבוצע על ידי חברת נת"ע – חברה ממשלתית המשמשת זרוע ביצועית של משרד התחבורה.
את תהליך התכנון הובילו צוותי תכנון וניהול פרויקט מקומיים ובין-לאומיים.
במסגרת הליך התכנון, בוצע תיאום מול גורמים רבים, ובהם רשויות מקומיות, מוסדות תכנון, גופי תשתית ממשלתיים ופרטיים, יזמים, משרדי ממשלה ובעלי עניין שונים ורבים.
לאורך הליך התכנון התקיימו מאות ישיבות תיאום מול גורמים אלו.
תוואי המטרו תוכנן באישור ופיקוח ממשלת ישראל, באופן שימזער את הפגיעה ברכוש פרטי.
הפקעות שטחים ייעשו רק בהתאם לתוכניות המטרו המאושרות, המאפשרות הפקעת שטחים המופיעים בהן.
כל בעל זכות בשטח שעתיד להיות מופקע, יקבל הודעה אישית – לכתובתו בנכס המופקע או לכתובת הרשומה במשרד הפנים. בהודעה זו יימסרו פרטים לגבי התוכנית, ההפקעה, אופן חישוב הפיצויים ופרטי הגורמים המקצועיים בנת"ע שאיתם אפשר להיות בקשר ישיר להמשך התהליך.
נוסף על כך, לאחר שיאושרו צווי ההפקעה, תפרסם נת"ע את כל תשריטי ההפקעות באתר החברה ובאתר זה, תיצור קשר עם כל הגורמים הרלוונטיים ותסייע בהעברת כל מידע הנדרש לצורך התהליך.
במהלך תכנון הפרויקט נקבעו הגבלות בנייה שיאפשרו המשך פיתוח עירוני בתוואי המטרו.
ההנחיות לקידום תכנון והיתרי בנייה תלויות במיקום המגרש לאורך התוואי, ומשתנות לפי הקרבה לתחנה או מעל המנהרות. למידע פרטני מומלץ לפנות למוקד נת"ע 4575*
בהתאם להחלטת הוועדה לתשתיות לאומיות במנהל התכנון, נקבע משך תקופת הגשת ההשגות ל-60 יום מפרסום התוכנית.
ל-4 תוכניות המטרו הוגשו השגות רבות על ידי הציבור ובעלי עניין שונים. תקופת הגשת ההשגות הסתיימה רשמית, ומתקיים בהן דיון מקצועי עד להכרעת הוועדה וגורמי המקצוע, לגבי כל השגה והשגה.
בחודש ינואר 2021 הסתיים שלב הגשת השגות הציבור אשר נבחנות בימים אלה על ידי הועדה לתשתיות לאומיות. עם השלמת ההליך הסטטוטורי יחל שלב התכנון המפורט, הסטת התשתיות והוצאת הפרויקט למכרזי הביצוע.
סוגיית המימון נבחנת בימים אלו על ידי ועדת ההיגוי, הכוללת את נציגי משרד האוצר ומשרד התחבורה.
הדיפו הוא מרכז התחזוקה והתפעול (מת"ת) של הציוד הנייד של קו המטרו, כלומר הרכבות. לאורך רשת קווי המטרו מתוכננים 4 מתחמי דיפו.
בדיפו יימצאו כלל הפונקציות הנדרשות לתחזוקת הרכבות, כגון מסילות דיור, מבני תחזוקה, משרדים, שטיפת רכבות, צביעת רכבות ומערכות שונות לתפעול הרכבות. מתוך הדיפו צפויים לצאת הקרונות עם תחילת הפעילות היומית.
מכיוון שרשת קווי המטרו פועלת על חשמל, הפעילויות בדיפו לא צפויות לייצר זיהום סביבתי חריג.
כן, במסגרת תסקיר ההשפעה על הסביבה שנערך לתוכניות המטרו בוצעו סקרים ומודלים של פעילות הדיפו והשפעתו על התושבים בקרבתו.
פעולות ההקמה של הדיפו אינן שונות מפעילויות הקמה של כל מבנה במימדים דומים הנבנה במרחב העירוני.
האלמנטים השונים בדיפו, לרבות אזורי תחזוקה ואזורי הדיור של הקרונות, הם במבנים סגורים והפעילות השוטפת בתחומו לא צפויה לייצר השפעות סביבתיות חריגות.
לא צפוי כל מטרד של רעידות או רעש כתוצאה מעבודות הכרייה. מכונת הכרייה TBM מסוגלת לבצע את העבודה ללא יצירת רעידות ורעש ועל כן נבחרה למטרה זו. עבודות הכרייה אינן כוללות פיצוצים. מניסיוננו בקו האדום של הרכבת הקלה (דנקל), מפלס הרעידות והרעש הוא הרבה מתחת לתקן ולכן הרעד לא יורגש כלל.
לא צפויה כל חריגה ברעידות או ברעש בתקופת ההפעלה של הקווים. בתוך המנהרות, באזורים שבהם זוהה פוטנציאל למטרד, יותקנו אמצעים לשיכוך רעידות בין פסי הרכבת לבין מבנה המנהרה, על פי סטנדרטים בין-לאומיים.
כדי לוודא את עמידות המבנים שמעל התוואי מבוצעות הערכות הנדסיות בסטנדרטים המחמירים ביותר, אשר כוללות סקירה מבנית מפורטת של כל מבנה הנמצא מעל התוואי לכל אורכו. תכנון התוואי ואופן הכרייה נקבעים לפי הצלבת ממצאי מצב המבנה והשפעות המנהור על המבנים עצמם, בצורה שתבטיח השפעה מצומצמת על המבנים. למבנים מסוימים יחוברו מכשירי ניטור מיוחדים המוודאים כי החפירות אינן מסבות להם כל נזק.
לכלל תוכניות המטרו נערך תסקיר השפעה על הסביבה, שבחן את ההיבטים הסביבתיים הכרוכים בהקמת המטרו. במסגרת זו נערכה בחינה של השפעות הרעש של תהליך ההקמה, וניתנו פתרונות למיגון והפחתת רעשים. הפתרונות המוצעים כוללים גם אמצעים הדומים לאלו שניתנו בקו האדום והירוק של הרכבת הקלה (דנקל), כגון מיגון דירתי של הדירות הסמוכות לאתרים הרועשים. כמו כן נקבעו הנחיות מחמירות למניעת הרחפת אבק, בין היתר על ידי הרטבות קבועות, תהליכי ניטור וזיהוי, הגבלת מהירויות הנסיעה, הגבלת שפיכת עודפי עפר בזמני רוחות ועוד.
עבודות המנהור מבוצעות מתחת לפני הקרקע על ידי מכונות TBM (Tunnel Boring Machines) והן אינן מורגשות על פני הקרקע.
באתרי ההתארגנות להפעלת המכונות ובעבודות להקמת התחנות התת-קרקעיות תורגש פעילות אך הסדרי התנועה יאפשרו התנהלות יום־יומית רציפה ותקינה במינימום הפרעה.
כריית המנהרות מבוצעת באמצעות מכונות TBM (Tunnel Boring Machines) המשוגרות מפיר שילוח. מדובר במפעל נייד תת־קרקעי המוזן לוגיסטית מפיר השילוח ומתוכנן להתמודד עם תנאי הקרקע השונים. המכונה כורה את המנהרה ובד בבד מדפנת אותה בדיפון המקנה לה יציבות כנגד עומסים תת־קרקעיים שונים.
התחנות נבנות בשיטת חפירה ומילוי (Cut and Cover) – תחילה בונים קופסה חיצונית מקירות בטון בהיקף התחנה על פני השטח. בשלב הבא נעשית חפירה עד תחתית התחנה, וכאשר מגיעים לתחתית מתחילה בניית הקופסה הפנימית, מהתחתית כלפי מעלה, עד פני הקרקע. לאחר בניית תקרת התחנה, מחזירים את פני הרחוב למצב שהיה לפני תחילת הביצוע.
מרבית תחנות המטרו מתוכננות כתחנות תת-קרקעיות, כך שלכל תחנה יהיו כמה כניסות ממפלס הרחוב, שיובילו לרציפי התחנה התחתונים. מבני הכניסה לתחנות ישולבו בפיתוח העירוני הסובב, ויכללו גישות לתחנות באמצעות מדרגות, דרגנועים ומעליות. עיצוב מבנה התחנה בממשק עם הרחוב ייקבע בהמשך תהליך התכנון, תוך מתן דגש על עיצוב והתאמת התחנה לסביבתה העירונית המיידית.
לנוכח התחזיות לגידול האוכלוסייה והתעסוקה הצפוי במטרופולין תל אביב, פרויקט המטרו הוא נדבך הכרחי במערכת הסעת ההמונים של המטרופולין.
מערכת המטרו מאופיינת ככלי תחבורה בעל קיבולת נוסעים גדולה, הנוסעת במהירות וביעילות בין מוקדי המטרופולין העיקריים. מערכת המטרו תשמש אלטרנטיבה נוחה למי שאינם מעוניינים לנוע ברכב פרטי וכך תפחית עומסי תנועה וזמני המתנה בפקקים.
זאת ועוד, המטרו יאפשר הגעה מהירה ונוחה יותר למרכזי תעסוקה, מקומות בילוי, מוסדות להשכלה גבוהה ועוד, שכיום ההגעה אליהם אורכת זמן רב, ולרוב מחייבת שימוש ברכב פרטי. המטרו יאפשר ניוד נוסעים בכמות גדולה יותר, נוסעים אשר אינם יכולים לנהוג וכעת מוגבלים בגישה למקומות שונים, לשירותים הכרחיים ולמקומות בילוי.
עוד נוסיף, כי בהיותה מערכת חשמלית תת-קרקעית, תתרום מערכת קווי המטרו לירידה משמעותית בריכוז המזהמים ומפלס הרעש ברחוב. בהיבט העירוני ובהתבסס על הניסיון הקיים ברחבי העולם, תחנות המטרו ישמשו מנוף לפיתוח אורבני אינטנסיבי בסביבתן, ויתרמו לתהליכי התחדשות עירונית, להתחדשות המרחב הציבורי ולחיזוק השימוש בו.
לקריאה נוספת ולהורדת מחקר התועלות המלא שנערך בשנת 2020 – לחצו כאן
תוכניות המטרו אינן עוסקות במשמעויות נכסיות הכוללות השבחת ערך של מבנים. עם זאת, במחקרים שבוצעו ברחבי העולם ולאורך הקו האדום של הרכבת הקלה בירושלים, נמצאה עלייה בערכם של נכסים הסמוכים לתחנות רכבת קלה ותת-קרקעית, ומבלי להתחייב, לא יהיה זה מופרך לומר, כי צפויה עליית מחירים לאורך קווי המטרו.
זמני הפעילות של התחבורה הציבורית ובכלל זה של המטרו, ייקבעו על פי חוקי המדינה.
תעריפי הנסיעה של המטרו ייקבעו על פי חוקי המדינה ובהתאם להחלטות הרגולטור.
מהירות הנסיעה הממוצעת תהיה כ-35–40 קמ"ש, כולל עצירה בתחנות. מדובר במהירות ממוצעת גבוהה ביחס לרכבת הקלה (דנקל).