תל אביב-יפו

Tel Aviv

תל אביב-יפו, העיר השנייה בגודלה בישראל ובירתה הכלכלית, התרבותית והתחבורתית של המדינה, היא גם הלב של רשתות התחבורה הציבורית בכלל ושל הרכבת הקלה של גוש דן והמטרו בפרט. תל אביב הוקמה ב-1909 כשכונה הסמוכה ליפו, עיר עתיקה הנזכרת עוד בתנ"ך. תל אביב התפתחה במהירות, בין היתר הודות לגלי העלייה הגדולים של שנות ה-20 וה-30, ובשנת 1934 הוכרזה כעיר. סמוך לאחר קום המדינה אוחדו שתי הערים ונוצרה "תל אביב-יפו".

ההכרזה על הקמת המדינה התקיימה בתל אביב, ששימשה גם כבירתה עד 1949; למעשה, בעיר עדיין מרוכזים מוסדות שלטון רבים, חברות ממשלתיות וגופים בטחוניים.

בהיותה המרכז הכלכלי והעסקי של המדינה, היא מושכת אליה כמיליון יוממים בכל יום, המהווים אתגר תחבורתי ותכנוני ראשון במעלה.

מבחינה תחבורתית העיר היא צומת התחבורה המרכזי והנגיש בישראל, ומוקד התחבורה הציבורית האזורית והארצית. פועלים בה שני מסופי אוטובוסים בינעירוניים (מסוף 2000 והתחנה המרכזית החדשה), תחנות רכבת ישראל ועתידים לעבור בה כל קווי הרכבת הקלה וכן שניים משלושת קווי המטרו.

 

תחנות בתל אביב יפו

  • 84תחנות
  • 62.30ק"מ
  • 501,600נוסעי רק"ל ביום

שדרות ירושלים

השדרה הרחבה שחוצה את יפו נסללה בשנת 1915 על ידי השלטון הטורקי, ונקראה בשמו של ג'מאל פאשה, מושל סוריה וארץ ישראל. עם הכיבוש הבריטי הפכה לשדרת המלך ג'ורג' החמישי. בתקופה זו נבנו בה מבני ציבור רבים – עיריית יפו, בית הדואר הראשי, מוסדות תרבות ומסחר. עם איחוד יפו ותל אביב, סמוך לאחר מלחמת העצמאות, שונה שמה לשדרות ירושלים. השדרה מהווה ציר תנועה מרכזי המחבר את תל אביב-יפו לבת ים ולחולון.

הקו האדום של הרכבת הקלה עובר במפלס הרחוב, במרכזה של השדרה, ועוצר בשש תחנות. קווי אוטובוס רבים חוצים את השדרה ומאפשרים המשך נסיעה נוחה ליעדים מגוונים במטרופולין.

  • הקו האדום

רחוב אלנבי

רחוב אלנבי הוא אחד הרחובות הראשיים של תל אביב, ובעשורים הראשונים לקיומה היה רחוב המסחר היוקרתי של העיר. סביב הצטלבותו עם שדרות רוטשילד מתרכז המוקד הפיננסי של ישראל – "הסיטי" – הבורסה לניירות ערך ומשרדי ההנהלה של בנקים וחברות ביטוח, וכן מגדלי מגורים.

תחנת אלנבי היא תחנה תת קרקעית של הקו האדום, והיא נמצאת בסמוך למיקום תחנת הרכבת ההיסטורית שהיתה ב"בית הדר" על קו הרכבת ירושלים-יפו.

אלנבי מתוכנן כמדרחוב שהקו הסגול יעבור לכל אורכו ויחליף את המכוניות והאוטובוסים, בדומה לשדרות ירושלים ביפו.

  • הקו האדום
  • הקו הסגול

אוניברסיטת תל אביב

אוניברסיטת תל אביב, האוניברסיטה המחקרית הגדולה בישראל, הוקמה בשנת 1956 משילוב של גופי השכלה על-תיכוניים ובסיועה של האוניברסיטה העברית בירושלים.

הקמפוס המרכזי שלה נמצא ברמת אביב, והוא תחום בין ציר נתיבי איילון לבין רחוב חיים לבנון. ובין שדרות קק"ל בצפון למתחם מוזיאון ארץ ישראל בדרום.

תחנת הרכבת "תל אביב – אוניברסיטה" מקשרת כבר היום את הקמפוס לרשת רכבת ישראל ובתחנה זו תתחבר אליה השלוחה המזרחית של הקו הירוק של הרכבת הקלה.

  • הקו הירוק
  • קו M1

פארק המסילה

פארק המסילה נקרא על שמה של מסילת הרכבת הטורקית מיפו לירושלים, שהונחה ביוזמתו של יוסף נבון (נבון ביי) ונחנכה בשנת 1892. כיום עובר כאן המקטע התת קרקעי של הקו האדום, מה שאיפשר להקים את פארק המסילה – שטח ציבורי מטופח ומוארך הנמתח מתחנת אלנבי של הרכבת הקלה ועד למתחם תחנת הרכבת הטורקית ההיסטורית בשערי יפו.

  • הקו האדום

מגדלי עזריאלי

הקניון השוקק ושלושת מגדלי המשרדים והמלונאות שמעליו הפכו בתחילת האלף הנוכחי לאחד האיקוניים המזוהים של תל אביב. החיבור לתחנת רכבת ישראל "השלום" ואחד הצמתים העמוסים בישראל הופך את "עזריאלי" למוקד תחבורה מרכזי בתל אביב.

  • הקו האדום
  • קו M1

כיכר רבין

כיכר רבין, הכיכר המרכזית והסמלית של תל אביב יפו, נמצאת למרגלות בניין העירייה ולצד רחוב אבן גבירול – ציר מסחרי, תרבותי ותחבורתי ומוקד בילוי תוסס של העיר.

הכיכר נבנתה ורוצפה בשנת 1965, עם מעבר העירייה למשכנה החדש, ונקראה כיכר מלכי ישראל. ב-1975 הוצב פסלו של יגאל תומרקין בחלקה הדרומי, ובשנת 1995, לאחר רצח ראש הממשלה יצחק רבין בכיכר – נקראה בשמו.

בכיכר תוקם אחת משלוש התחנות התת-קרקעיות של הקו הירוק, שיעבור מתחת לרחוב אבן גבירול, שיצטרפו לתחנות האוטובוס הרבות שבסביבתה, המשרתות נוסעים מכל חלקי המטרופולין.

  • הקו הירוק

שוק הכרמל

שוק הכרמל הוא השוק המרכזי והגדול בתל אביב למזון טרי, והוא משתרע לאורך רחוב הכרמל והסמטאות הסמוכות לו, בין רחוב אלנבי למסוף התחבורה הציבורית "כרמלית" הסמוך לים.

בשוק דוכנים של תוצרת חקלאית טרייה - פירות, ירקות, דגים, בשר ועופות, אך גם מזון יבש, מוצרים לבית, סידקית וביגוד. בשנים האחרונות משגשגים בשוק גם מסעדות, ברים, בתי קפה ומקומות בילוי.

  • הקו הסגול
  • קו M2

רמת החייל

רמת החייל הוקמה בשנת 1949 כשיכון לאלמנות ולנכי מלחמת העצמאות. בשנת 1952 הורה שר הפנים לעיריית תל אביב יפו לספח לתחומה את השכונה (נגד רצונה).

לצד שכונת המגורים נבנה אזור מלאכה, שהפך בעשורים האחרונים לאזור משרדים מבוקש ולמתחם בילויים שוקק.

אזור רמת החייל עתיד להיות מקושר לזרוע המזרחית של הקו הירוק, שיעבור במפלס פני הרחוב ויעצור בתחנות פנחס רוזן, הברזל, הנחושת ודבורה הנביאה ויסתיים במסוף נווה שרת.

  • הקו הירוק
  • קו M2